Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Καλωσήρθατε στο ABATAC

Τα σύγχρονα Προγράμματα Σπουδών ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνουν ενότητες και έννοιες αστρονομίας, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η επιστήμη και ο κόσμος. Στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα Σπουδών για το νηπιαγωγείο συμπεριλαμβάνει μία ιδιαίτερη ενότητα που φέρει τον τίτλο «Πλανήτης Γη και Διάστημα». Η παιδαγωγική έρευνα έχει ήδη εντοπίσει ενδείξεις ότι οι εκπαιδευτικοί φέρουν αρκετές παρανοήσεις και δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να διδάξουν θέματα αστρονομίας στην τάξη τους. Με την χρηματική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Φυσικής ενώνουν τις δυνάμεις τους και την εμπειρογνωσία τους για να δημιουργήσουν ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας πάνω σε θέματα διδακτικής εννοιών αστρονομίας. 

Σκοπός, λοιπόν, του επιμορφωτικού-ερευνητικού προγράμματος ABATAC είναι: 

α) να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και μάθησης θεμάτων αστρονομίας στην προσχολική εκπαίδευση,  

β) να προωθήσει την εκπαιδευτική έρευνα και να συνεισφέρει στις εξελίξεις που αφορουν τη διδακτική της αστρονομίας και  

γ) να δημιουργήσει ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα που (όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, η μελέτη και η έρευνά του) θα γίνει πηγή περαιτέρω έρευνας για το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και για το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

 

Το πρόγραμμα θα προκύψει μέσα σε πλαίσιο έρευνας εκπαιδευτικού σχεδιασμού (Educational Design Research) προκειμένου τα δεδομένα της να δώσουν ανατροφοδότηση και να οδηγήσουν στη βελτίωση του επιμορφωτικού προγράμματος. 

Επομένως, σύμφωνα με τον παραπάνω σκοπό, το ερευνητικό κομμάτι του προγράμματος ABATAC έχει τους εξής στόχους: 

  1. Να ανταποκριθεί στις επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών (επαγγελματιών ή εκπαιδευτομένων) μέσα μία μικτή προσέγγιση που θα συνδυάζει τη διαδικτυακή με τη δια ζώσης εκπαίδευση.
  2. Να αποτιμήσει την αποτελεσματικότητα της επιμορφωτικής διαδικασίας, δηλαδή τις μεθόδους και τα περιεχόμενα του εν λόγω προγράμματος.
  3. Να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας που θα γίνει κατά την εξέλιξη του προγράμματος για να το τροποποιήσει και να το βελτιώσει ανάλογα.
  4. Το κυριότερο παραδοτέο του παρόντος προγράμματος είναι ένα μικτό επιμορφωτικό πρόγραμμα (πακέτο) επιμόρφωσης για τη διδασκαλία της αστρονομίας το οποίο θα αποτελείται από: 
  5. i) Ένα διαδικτυακό μάθημα (για επαγγελματίες εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων ή τμημάτων προσχολικής αγωγής) για τη βελτίωση των γνώσεων πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της Αστρονομίας και την Παιδαγωγική Γνώση Περιεχομένου της Αστρονομίας. 
  6. ii) Ένα υποστηρικτικό σύνολο από δια ζώσης σεμινάρια τα οποία θα εστιάζουν στη διερευνητική μάθηση και τη βασισμένη στην τέχνη μάθηση ως έναν τρόπο για την μεταφορά της Παιδαγωγικής Γνώσης Περιεχομένου της Αστρονομίας στην τάξη. Αυτά τα σεμινάρια θα συμπληρώνουν την επιμόρφωση που θα προσφέρει το διαδικτυακό μάθημα και θα προσφέρεται σε συμμετέχοντες που θα είναι συγχρόνως εγγεγραμένοι και θα παρακολουθούν το διαδικτυακό μάθημα.

 

Το παρόν πρόγραμμα είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και λαμβάνει χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως Διατμηματικό Ερευνητικό Πρόγραμμα Μεγάλου Μεγέθους (ΚΑ 10808). Είναι μια διεπιστημονική συνεργασία μοναδική στο είδος της που φιλοδοξεί να γίνει το πρότυπο μελλοντικών συνεργασιών.